“En çarpıcı nesir kesinlikle onun kaleminden çıkmıştır.”
T. E. LAWRENCE
Joseph Conrad, Denizden Yansıyan’ın başına 1919’da eklediği açıklamada şöyle yazar: “Bu kitapta birçok şey içtenlikle açığa vurulmakta, ortaya dökülmektedir. (…) sevginin hazlarıyla ve elemleriyle dolu dolu yaşanmış denizle ilişkimi bütün çıplaklığıyla ve son bir itirafın açık sözlülüğüyle gözler önünde sermeyi denedim.”
Yazarın denizci hayatında yaşadığı sıra dışı olaylara, anekdotlara yer veren bu eser, okyanusları, fırtınaları, boğazları, ilginç şahsiyetli kaptanları, tehlikeli seferleri, maceraları ve kendisinin bir denizci olarak gelişimini anlatıyor. Bununla birlikte denizcilik hakkında son derece ilginç bilgiler veriyor. Zira Denizden Yansıyan, yelkenli gemilere yönelik tutkulu bir övgü olarak da okunabilir. Nitekim denizcilikle ilgili kitap, yazı ve çevirileriyle tanınan çevirmen Ömer Bozkurt, sunuş yazısında şu sözlere yer veriyor: “Conrad, duyarlı varlıklar saydığı ve kişilik atfettiği gemileri, ya da yorgun gemileri ve hayırsız gemileri –tembel, su alan, denize uygun olmayan tekneler, dümen dinlemeyenler, canı çektiği gibi davrananlar, inatçılar, genelde yöneltilemeyen gemileri– olağanüstü bir nüfuzla, duyarlılıkla ve ozansı bir bakış ve ifadeyle işliyor.”
Conrad’ın yirmi yıllık denizcilik hayatında yaşadıklarını engin bilgisi ışığında, bir romancı üslubuyla anlatan Denizden Yansıyan: Anılar, İzlenimler, Ömer Bozkurt’un kapsamlı sunuş yazısı ve özellikle denizcilik terimleriyle ilgili ayrıntılı dipnotları eşliğinde, benzersiz bir edebiyat şöleni sunuyor.
“Yazarların en kendine özgü olanıdır. Başka bir yazarınkine benzeyen çok az şey yazmıştır.” IAN WATTS