Henry David Thoreau (1817-1862) görece kısa yaÅŸamı ve münzevi kiÅŸiliÄŸine raÄŸmen sonraki yüzyıla damga vurmuÅŸ yazarlardan biridir. DoÄŸa gezgini-tarihçisi-araÅŸtırmacısı, doÄŸal yaÅŸam eylemcisi, bilim insanı, filozof, yazar, ÅŸair gibi sıfatların her birini ona yakıştırabiliriz ama yine de bir ÅŸeylerin eksik kaldığını hissederiz… Ayrıksılığı, ÅŸaşılacak derecede kapsamlı bilgi birikimi ile kadim zaman seyyahlarının maceracılığını harmanlamasında yatar. MünzeviliÄŸinde ise melankolinin zerresi yoktur, aksine, ilkyaz sabahlarının kuÅŸ cıvıltıları gibi ÅŸenlikli ve kucaklayıcıdır.
Çevirmen Aytek Sever’in Thoreau’nun belli baÅŸlı eserlerinden özenle seçip yayıma hazırladığı DoÄŸa ve YürüyüÅŸ Üzerine, tıpkı ormandaki patika gibi sürprizlerle dolu, bülbülün ÅŸarkısı gibi canlı ve nüktedan, karakaplumbaÄŸası gibi “bilge” yazıları kapsıyor. Thoreau’nun en güzel denemelerine yer veren bu seçkiyi Amerikalı çevreci yazar Bill McKibben’ın önsözü ve Ralph Waldo Emerson’ın kaleme aldığı “Thoreau’nun YaÅŸamöyküsel Portresi”yle birlikte sunuyoruz.
“Thoreau, Buddha’dan günümüze uzanan bir kaçıklar ve mürÅŸitler silsilesinde Amerikalı bir örnektir.” Bill McKibben
“Thoreau’nun içinde, maddi dünyayı ona sadece bir araç ve sembol olarak gösteren, eÅŸine az rastlanır insanlar sınıfına ait müthiÅŸ bir bilgelik vardı.” Ralph Waldo Emerson
​“DoÄŸanın farklı itkiler üflediÄŸi biridir o, ki sanırım bunların arasında bazı gizleri de var...”
Virginia Woolf