“Ä°nsanlara, ölümü örtbas etmeye çalışan kuru gürültü deÄŸil, soluk alabilecekleri geniÅŸ ufuklar gerekli pek aziz prensim. Bence kentin surları yıkılmalı. Bizler duvarların içini durmadan taÅŸ, mermer yığınlarıyla dolduracağımız yerde, dışına doÄŸru açmalıyız, geniÅŸlemeliyiz.”
Evlenmeye fırsat bulamamış, kendini kaptırdığı dersleriyle öÄŸrencilerinin “Hayalci Hoca” lakabını taktığı tarih öÄŸretmeni Kâmil Kaya kiÅŸiliÄŸinde, “tarih ve bugün” ya da"anlatılan ve hayat” sarkacında salınan roman, Kayanın emekliliÄŸinde hep görmek istediÄŸi Viyana’da bir anlamda hep ıskaladığı hayatın kuÅŸatmasına uÄŸrayışına da odaklanıyor... ”
Sefa Kaplan
Onun romanları böylece enikonu kapsamlı incelemeleri de zorluyor. DüÅŸünsel düzeyde verilen olumlu kavga, yanı sıra yazınsal düzeyde de önemle üstünde durmayı gerektiren romanların varlığını imliyor. Hem sonra, düÅŸünsel ve yazınsal düzeyleri birbirinden ayırarak almak da Adalet AÄŸaoÄŸlu’nun romanlarına yaklaÅŸmayı güçleÅŸtiriyor. (...) Romantik-Bir Viyana Yazı, düÅŸünsel ve yazınsal derinliÄŸiyle bu yazınsal birliÄŸi açıklamaya yatkın olduÄŸu, okuma uÄŸraşının niteliÄŸini yükselttiÄŸi ve edebiyatın ateÅŸ topunu bütün yakıcılığıyla üstümüze yuvarladığı için, onunla bir kitap oylumunda birlikte olmayı göze almakla yerinde bir seçim yaptığımı düÅŸünüyorum.
Semih GümüÅŸ