Türkçenin en üretken isimlerinden biri Çetin Altan. Gazeteciliği ve siyasetçiliği ile öne çıkması, bu üretkenliğini asla gölgelemedi. Romanlar, oyunlar, denemeler, öyküler, anılar...
Kalemi keskin tabiri bilinmese, o icat ederdi kendi için. Çok icadı var, en çok bilineni tekrar etmekten zarar gelmez: Enseyi karartmayalım. Enseyi karartmadan okunacak oyunların "keşfi" zor olanı "Keşif" dizisinden okuyucusunun karşısında. İlk defa! İlk günkü gibi, ilk günkü kadar taze! Trapez Türkiye'nin özeti niteliğinde.
"Çetin Altan'ın uzun yıllar gözlerden uzak kalmış, unutulmuş oyunu Trapez'i 1956-1957 sezonunda sahnelenmek üzere Devlet Tiyatrosu için kaleme alır. Muhsin Ertuğrul'un Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü olduğu dönemde, yetenekli edebiyatçı gençlere oyun ayzdırma geleneğinin bir devamı olarak ısmarlanmış, "Edebi Heyet" tarafından repertuara kabul edilmiş hatta yönetmenliğin Mahir Canova'nın yapacağı kararlaştırılmış olmasına rağmen Trapez hiç sahnelenmez.
Çetin Altan'ın oyunlarında ısrarla işleyeceği bireyin yaşam oyunun kurallarına uymayı reddettiği noktada nasıl dışlanacağı, bireysel özgürlük için ödemesi gereken bedelin ağırlığı, insanın huzursuzluğu ve yalnız kalışı, yükselme ve hırsı ve insanların acımasızlığı yazarın sonraki oyunlarında işleyeceği konular olacaktır."
Didem Ardalı Büyükarman