Gazeteci, yazar ve siyasetçi Çetin Altan 22 Haziran 1927’de İstanbul’da dünyaya geldi. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamlayan yazarın yazı ve şiirleri 1943-1944 yıllarında çeşitli dergilerde yayımlandı. 1946’da yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okurken ilk kitabı “Üçüncü Mevki” yayımlandı. Mezun olduktan sonra avukatlık yerine gazeteciliği tercih etti. Bazı gazetelerde fıkra yazarlığı ve köşe yazarlığı yaptı. Balkabağı adında haftalık bir mizah dergisi çıkardı. Radyoda “Çetin Altan Diyor ki…” adlı bir program hazırlayan yazar, dönemin devrimci gençleri arasında çok sevildi.
1959’da Milliyet gazetesinde yazmaya başladı. “Taş” başlığı altında yazdığı taşlama yazılarıyla gazetenin tirajını 75 binden 215 bine yükseltti. 1960’lı yıllarda birçok oyun yazan yazar, tiyatro yazarı olarak da ünlendi. Sonrasında köşe yazarlığına devam eden yazar dünyanın en çok köşe yazısı yazan yazarlardan biri oldu. 1965-1969 yılları arasında Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekilliği yaptı. Milletvekiliyken Akşam gazetesinde yazmaya devam edip sosyalizm ve TİP yanlısı yazılar yazdı. 1969’da milletvekiliyken yaşadıklarını Devrim gazetesinde “Ben Milletvekili İken” başlığı altında mizahi olarak anlatıp aynı adla kitaplaştırdı. 1965’te “Atatürk'ün Sosyal Görüşleri” adında deneme kitabı yazdı. 1973’de “Büyük Gözaltı” romanı ile Orhan Kemal Roman Armağanı’nı aldı. 1974’te yayımlanan “Bir Avuç Gökyüzü” romanı müstehcenlik suçlamasıyla toplatıldı. 1977’de “Bir Yumak İnsan” isimli anı kitabı yayımlandı ve eser ertesi yıl Türk Dil Kurumu Ödülü’nü aldı. 1980'li yıllarda görüşleri sosyalist çizgiden uzaklaştı ve liberal bir çizgiye kaydı. Aynı yıl köşe yazarlığına tekrar başladı. “Zurnada Peşrev Olmaz” adlı eserinde mizahi yazılarını topladı. “2027 Yılının Anıları” adında fütürist bir çalışma yayınladı. 1992’de tüm yapıtlarından örneklerin toplandığı "Seçmeler" adlı kitabı yayımlandı. 1997’de kitap genişleterek “Dünyada Bırakılmış Mektuplar” adıyla tekrar yayınlandı. Son 15 yılda yazdığı günlük gazete yazılarını “Şeytanın Gör Dediği” kitabında topladı. Çocuklar için 2006’da “Alfabe” adında özel bir yapıt hazırladı. Yazar köşe yazarlığına Milliyet gazetesinde devam ederken 22 Ekim 2015'te hayatını kaybetti.
Tür: Roman, mizah, deneme, oyun, şiir
Öne çıkan eserleri: Büyük Gözaltı, Bir Avuç Gökyüzü, Üçüncü Mevki, Bir Yumak İnsan, Atatürk'ün Sosyal Görüşleri, Dünyada Bırakılmış Mektuplar, Yeryüzü Tanrıçaları
Bir alıntı: “Şimdiye dek çok sorduk siyasetçilere:
- Şu akıl vitamini kesatlığına uğramış gariban Türkiye’yi niye boyuna kazıklayıp duruyorsunuz, diye…
Oysa arada sırada Türkiye’ye de sormak gerekir:
- Sen de niye boyuna kazıklanıp duruyorsun diye…”