Yazarlar Listesine Dön

Yazar İvan Sergeyeviç Turgenyev

Yazar İvan Sergeyeviç Turgenyev

Rus şair, yazar ve çevirmen Ivan Sergeyeviç Turgenyev 9 Kasım 1818’de Orel kentinde dünyaya geldi. 1827'de ailesiyle beraber Moskova'ya göç eden Turgenyev, özel okulda eğitim görüp, özel öğretmenlerden ders aldı. Çocukluğunda Almanca, İngilizce ve Fransızca’yı ana dili gibi konuşuyordu. Moskova ve Petersburg üniversitelerinde Rus Dili ve Edebiyatı okuyan yazar sonrasında Almanya’ya gitti ve 1838-1841 yılları arasında eğitim gördüğü Berlin Üniversitesi Felsefe Fakültesi’ni iyi bir derece ile bitirdi. Yurduna dönen yazar Petersburg Üniversitesi profesörlük sınavını kazanmasına rağmen Alman felsefesine kuşkulu bakılması nedeniyle ders verme imkânı bulamadı.

1842’de toprak köleliğine karşı, aydın kesimdeki insanlarla diyalog halinde olan Rus eleştirmen Vassarion Belinski ile tanışan yazar farklı bir çevrenin içine girdi. Realist akımı benimseyen yazarın, 25 öykü içeren ilk kitabı “Bir Avcının Notları” 1852’de yayımlandı. Yazar, realizmi Nikolay Gogol ve Aleksandr Puşkin’den öğrendi. 4 Mart 1852’de Gogol’un ölümü üzerine yazdığı ve yasaklanan yazısı Moskova dergilerinde çıktı. Bu yazı yazar tutuklanarak 1 ay hapis yatmasına neden oldu.

Trgenyev, 1855’te “Rudin” ve “Asilzade Yuvası” isimli romanlarını kaleme aldı. 1858’de ise “Arefe” isimli romanıyla edebiyat çevrelerinde adından söz ettirdi. 1860’da “İlk Aşk” romanı, 1862’de nihilizm konusunda yazılan ilk roman “Babalar ve Oğullar” yayımlandı. Edebiyat dünyasında büyük yankı uyandıran bu eser hâlâ okunmaya değer klasikler arasında yer alıyor.

Tür: Roman, öykü, oyun

Etkilendiği isimler: Nikolay Gogol, Aleksandr Puşkin

Öne çıkan eserleri: Babalar ve Oğullar, Bir Avcının Notları, İlk Aşk, Rudin, Turgenyev'in Mektupları

Bir alıntı: "İnsanın oğlu kendinden kopmuş bir parçadır, derler. Bir şahindir oğul: Canı istedi uçup geldi yanımıza, canı istedi, uçup gitti... Seninle ben bir ağaç kovuğunda iki mantar gibiyiz, diz dize otururuz, bir yere gidemeyiz. Yalnızca ben kalacağım senin yanında daima... Sen de benim yanımda..."