Yazarlar Listesine Dön

Yazar Küçük İskender

Yazar Küçük İskender

Gerçek adı Derman İskender Över olan ünlü şair, eleştirmen ve oyuncu Küçük İskender, 28 Mayıs 1964’te İstanbul’da dünyaya geldi. Kabataş Erkek Lisesi’nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne girdi fakat son sınıfta okulu bıraktı. Sonrasında İstanbul Üniversitesi’ne tekrar girip sosyoloji okudu fakat 3 yıl sonra bu bölümü de bıraktı. Bohem bir hayatı olan İskender tezgâhtarlık, skeç ve senaryo yazarlığı, barmenlik, erotik dergilerde köşe yazarlığı, barlarda sanat söyleşileri, radyo programcılığı, fotoroman oyunculuğu gibi birçok farklı alanda işler yaptı.

Dergilere şiir, deneme ve eleştiriler de yazan İskender’in ilk şiiri Milliyet Genç Sanat Dergisi’nde yayımlandı. Şiirleri 1985’te Adam Sanat dergisinde profesyonel olarak yayımlandı. Kanada'da çıkan Descant adlı edebiyat dergisinin Türkiye özel sayısında kendine yer buldu. 1997’de “Ağır Roman” adlı sinema filminde rol alan İskender’in, 1998’de ilk romanı “Flu'es” yayımlandı, 1999’da ise “Cehenneme Gitme Yöntemleri” adlı romanı yayımlandı. 2000’de “Bir Çift Siyah Deri Eldiven” adlı şiir kitabıyla Orhon Murat Arıburnu Ödülleri'nde birincilik aldı. 2001’den 2008’ kadar birçok ülkede konuşmacı olarak yer aldı, şiir performanslarıyla kendini gösterdi. 2003’te Berlin'de düzenlenen İlk Türk Eşcinseller Kongresi'nde bu konudaki bildirisini okudu. Aynı yıl “O Şimdi Asker” adlı filmde rol aldı. 2006’da “Ben Öldürmedim” adlı şiir kitabıyla Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü'ne layık görüldü. 2014’te Erdal Öz Edebiyat Ödülü’ne, 2017’de ise Necatigil Şiir Ödülü’ne layık görüldü.

Kendisini marjinal ve aykırı bir metropol şairi olarak tanımlayan İskender, kişisel yaşamı, çocukluk, aşk ve cinsellik gibi konulardan ilham alarak yazdığı şiirleriyle kendi kuşağının önemli isimlerinden birisi oldu. Yazdığı şiir ve yazılarında yerleşik ahlaki değerleri sorguladı.

Hayatına onlarca şiir kitabı, roman ve serbest metinler sığdıran Küçük İskender, 3 Temmuz 2019'da kanser nedeniyle hayatını kaybetti.

Tür: Şiir, roman, serbest metin, derleme

Öne çıkan eserleri: Erotika, Ölen Sevgilimin Şiir Defteri, Gözlerim Sığmıyor Yüzüme, İt Cazı, The Kırmızı Başlıklı İstasyon Şefi, Aşk Şiirleri Kolonisi

Bir alıntı:

Bazı sevdalarda hafızasını kaybeder ya insan

Telaşlanır, ağlar

Babasını sorar çevresindekilere

Öldüğünü bildiği halde

Adını unutur, yolunu kaybeder oturduğu evin

Bir titreme gelir yerleşir ya ortasına mayısın

Bir dikilir bir çöker ya

Kalbine secde eden intikam

Tam

Tam yaza girecekken

Yaza bir ekmek bıçağı tutuşturacakken

Sapı plastik kötü bir ekmek bıçağı

- geri döner.. döner değil mi... diye

Birkaç kırık sözcük... buruşuk..